De mitsen en maren van groene energie

WeKa Daksystemen uit Giessen-Oudekerk won begin oktober op de vakbeurs Energie in Den Bosch de Energie Innovatieprijs. Minister Van den Hoeven reikte deze onderscheiding uit. WeKa is met name gespecialiseerd in dakbedekking waarmee ook energie opgewekt kan worden. Een kennismaking met de winnaar. Ieder verhaal heeft meerdere kanten. Dat dat ook voor groene energie geldt, wordt uit een gesprek met directeur Peter Wemmers en commercieel adviseur Dick Groenenberg van WeKa Daksystemen meer dan duidelijk. Neem hybride auto’s. De schonere manier van rijden is leuk en aardig, maar staan kopers er wel bij stil hoeveel energie het maken van zo’n speciale vierwieler en de afval die bijvoorbeeld de batterij oplevert het milieu kost? Dat komt in de beeldvorming niet of nauwelijks naar voren.

Een ander goed voorbeeld zijn windmolens, in de gemeente Giessenlanden de afgelopen weken volop in het nieuws. Groenenberg en Wemmers hebben hun kanttekeningen bij deze alternatieve energiebron. “Er wordt geen eerlijk overzicht gegeven van alle feiten. Er is zoveel geld en energie nodig om op land windturbines te plaatsen, dat de verdientijd veel langer is dan wordt gepresenteerd. Om een windmolen te maken heb je aluminium nodig. Er is heel veel energie voor nodig om dit materiaal te maken. En neem de wind. Onderzoek wijst uit dat de benodigde windkracht, tussen de vier en de zeven Bofor, de afgelopen jaren met twintig procent is afgenomen. Dat hoor je nooit. De verhouding tussen wat het kost en wat het oplevert is bij onze systemen veel gunstiger. Maar in de beeldvorming denkt men bij zonne-energie aan duur en weinig rendabel. Daar moeten we continu tegen knokken.”

Belangstelling

Een strijd waarbij het winnen van de Energie Innovatieprijs een welkome steun in de rug is, daarnaast heeft het project van WTH uit Dordrecht , mede door het solar dak van WeKa, de Energieprijs 2008 gewonnen. WeKa Daksystemen mag sowieso de afgelopen jaren niet klagen over de belangstelling voor dakbedekkingen waarmee energie kan worden opgewekt. “Vorig jaar maart zaten we bijvoorbeeld op drie aanvragen voor offertes per week, nu is dat anderhalf à twee per dag. We werken ons echt een slag in de rondte. Het leeft inmiddels heel breed in Nederland.”

Het Giessen-Oudekerkse bedrijf kwam overigens ruim negen jaar geleden op de markt. Kunststof dakbedekking, daar draaide en draait het nog steeds om. Ruim drie jaar geleden kwamen de eigenaren in contact met de mogelijkheid om in de dakbedekking ook zonnepanelen te integreren. Inmiddels is dat het belangrijkste werkveld van WeKa. De kostprijs is niet gering, zo’n 280 euro per vierkante meter dak (vanaf zeventig vierkante meter) inclusief installatie omvormers, meters en de aansluiting op het interne,- alsook op het externe electriciteitsnetwerk,, maar de terugverdientijd is voor bedrijven tussen de zes en zeven jaar en dus overzichtelijk. “En je bespaart er duizenden kilo’s uitstoot CO2 per jaar mee”, legt Groenenberg uit. “Voor ondernemers draait het vaak niet om het milieu, maar is het een simpele rekensom. Zij moeten voldoen aan wettelijke milieunormen, die in Nederland steeds strenger worden.” Peter Wemmers vult hem aan: “En nog meer isoleren of een nog zuiniger cv-ketel aanbrengen houdt op een gegeven moment op. Dan is onze dakbedekking een ideale methode om toch binnen de normen te blijven en het levert een waterdicht dak en elektriciteit op,.”

Automatisch

Reden voldoende om dit jaar het aanbod verder uit te breiden. Naast gewone zonnepanelen en ‘uitrolbare’ varianten heeft WeKa Daksystemen nu ook stalen platen met geïntegreerde zonnecellen. “Ideaal voor boerenbedrijven, op golfplaten,- ,alsook op pannendaken . Het mooie is: je ziet er niets van, maar het werkt wel. En wij installeren het zodanig dat een eigenaar er verder niet meer naar om hoeft te kijken en dus ook geen onderhoud heeft. Het verwerken van de energie gaat volledig automatisch.” Een andere noviteit is ‘Follow the Sun’, een system waarbij frames met zonnepanelen automatisch de hele dag de zon volgen. Resultaat: twintig tot 25 procent meer energieopbrengst.

Er zit toekomst in deze manier van energie opwekken, daarvan zijn Wemmers en Groenenberg overtuigd. Al zal de echte omslag waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. “Het prijsverschil is nog te groot om mensen massaal over te laten gaan. Tenzij dat met subsidie aantrekkelijker wordt gemaakt, zien wij dat nu nog niet veranderen. Aan de andere kant zie je dat de vraag naar onze producten veel hoger is dan het aanbod. De bestaande fabrieken kunnen het niet aan en voorlopig heeft zich nog geen nieuwe aanbieder op de wereldmarkt voorgedaan. En ook de rendementen gaan door de technische ontwikkelingen steeds verder omhoog. Dus ja, op een gegeven moment gaat dat zeker ook hier in de omgeving een vlucht nemen.”